D66: ‘s-Hertogenbosch als idyllisch studentenparadijs.

Geert-Verbruggen-portret-Nikki-Segers-fotografie-D66-Den-Bosch

DEN BOSCH – Op de late vrijdagavond in het inmiddels volgelopen Koudijs Kafé, voormalig veevoeder fabriek op de Tramkade waar zojuist het BAI debat heeft plaatsgevonden, ontmoet ik Geert Verbruggen (kandidaat-raadslid D66 ‘s-Hertogenbosch, nummer 6 op de verkiezingslijst). We nemen plaats met een wel verdiend koud pilsje aan de grote tafel middenin de zaak, op een meter afstand van enkele stamgasten die de dansvloer alvast opwarmen. Geert (36) straalt een overtuigende open energie uit die tijdens het gesprek bevestigd wordt. Hij laat zich door niets om zich heen afleiden omdat hij over zijn passie verteld waar hij ondanks zijn overvolle agenda maar al te graag tijd voor maakt.

Geert-Verbruggen-portret-Nikki-Segers-fotografie-D66-Den-Bosch
Geert bij Drab Coffee.

Sinds zijn studie Milieutechnologie (HAS) en een Master in Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement aan de Universiteit in Utrecht draagt Geert actief bij aan de verbeteringen van het milieu, de duurzaamheid en onze veiligheid. Hij adviseert bedrijven, waarbij hij met zijn klanten samenwerkt aan het behalen van eigen doelstellingen en het voldoen aan wet- en regelgeving. Daarbij houdt hij rekening met verbeteringen van de bedrijfseffecten op het milieu, woonomgeving van omwonenden, de werkomgeving van medewerkers en een efficiënte bedrijfsvoering. Daarnaast organiseert hij samen met een groep vrijwilligers viermaal per jaar het MiNC-kenniscafé waar verschillende podium gasten hun eigen verhaal komen vertellen over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan milieu, innovatie, natuur en creativiteit. Op een laagdrempelige manier en onder het genot van live muziek wordt het publiek geïnformeerd over de kansen en mogelijkheden van nu, maar ook in de toekomst voor een duurzame samenleving. Een van de toekomstvisies voor ’s-Hertogenbosch die Geert overduidelijk ambieert.

Het mooie van een politieke partij is dat als je zelf kenbaar maakt dat je hierbij actief wil zijn dat dit ook echt mogelijk is! Zo ‘mocht ik met raadslid René van den Kerkhof meedenken en een motie voorbereiden over het slimmer en schoner bevoorraden van de binnenstad. Deze motie werd aangenomen en gaf huiswerk aan de wethouder om hiermee aan de slag te gaan. De gemeente zou hierin een aanzwengelende rol kunnen vervullen. Naast het nadenken en realiseren van een andere manier van bevoorraden zou het samenbrengen van diverse partijen ook tot samenwerking op andere vlakken kunnen leiden.

 

De sleutel tot succes is samenwerking!

 

De samenwerking met horeca eigenaren in de Korte Putstraat is hier een mooi voorbeeld van: doordat zij afspraken hebben gemaakt om voortaan gezamenlijk dezelfde leverancier hun bestellingen te laten leveren in plaats van apart is er minder verkeer in de straat, en zijn deze ondernemers met elkaar in gesprek over het aanpakken van geluidsoverlast en uitlaatgassen. Het zou mogelijk moeten zijn om op dit vlak in groter verband samen te werken en daarmee kosten te besparen, innovatie aan te zwengelen, luchtverontreiniging en geluidsoverlast te beperken, verkeersveiligheid te bevorderen en ook de bereikbaarheid voor ander verkeer te bevorderen. Ook zou naast het bevoorraden met producten op de terugweg het afval meegenomen kunnen worden, waardoor er meer ruimte in de winkels en horeca bedrijven vrijkomt voor bijvoorbeeld opslag.

Minder verkeer, meer vergroening.

 

Hoewel de opkomst van inwoners van ‘s-Hertogenbosch tegenviel, verliep het BAI debat zoals gewenst omdat de verschillende partijen op een zeer vriendelijke wijze met elkaar hebben kunnen spreken waarbij een goede samenwerking centraal stondt. Verassend was dat raadslid René van den Kerkhof (nummer 2 op de verkiezingslijst) koos om te debatteren over “Mobiliteit”, waarbij het populaire onderwerp “Architectuur” tot teleurstelling van een aantal zeer geïnteresseerde bezoekers niet genoeg besproken werd.

 

D66 wil van Den Bosch een echte studentenstad maken; een autoluwe binnenstad met meer vergroening en parkjes zodat er genoten kan worden van het bruisende leven. Parkeergarages voor de inwoners en transferium voor bezoekers van de stad. Zoals de Onderwijsboulevard nu is ingericht als doorstroom voor het verkeer, zien wij dit liever als een plek voor studenten die in hun pauze buiten kunnen picknicken. Een groot deel van het verkeer via de Parallelweg laten gaan zou een mogelijkheid zijn. Doordat we de leefbaarheid van de omgeving rond de school campussen aantrekkelijker kunnen maken, hopen we dat studenten er voor kiezen om hier te komen wonen waardoor zij minder tijd kwijt zijn aan reizen.
Daarnaast zal als het aan D66 ligt de Tramkade op de Spoorzone, dat inspirerende nieuwe uitgaansgelegenheden biedt voor alle leeftijden, ook na het verlopen van het door de gemeente vrij in gebruik gegeven terrein op dezelfde manier in gebruik blijven, met ruimte om op dit laatste rauwe stukje ‘s-Hertogenbosch te experimenteren zoals het organiseren van evenementen en het stimuleren van nieuwe start-ups.

 

Nadat de inmiddels lauw geworden biertjes onaangetast op tafel staan te wachten op hun vervanger, laat ik Geert achter bij zijn partijgenoten die staan te popelen om de ontwikkelen tijdens het BAI debat en de eerstvolgende debatten met hem te bespreken. Op de late vrijdagavond bestaat er geen eindtijd voor deze gepassioneerde gasten.
Geert-Verbruggen-portret-D66-gemeente-den-bosch-politiek-journalistiek Geert-Verbruggen-portret-D66-gemeente-den-bosch-politiek-journalistiek
Nikki Segers journalist fotograaf tekstschrijver Den Bosch
Geert-Verbruggen-portret-D66-gemeente-den-bosch-politiek-journalistiek Geert-Verbruggen-portret-D66-gemeente-den-bosch-politiek-journalistiek
✚ Links :

Geert Verbruggen // www.linkedin.com/in/geert-verbruggen
Koudijs Kafé // www.koudijskafe.nl
Drab Coffee bar // www.drabdenbosch.nl
Het grote BAI verkiezingsdebat 2018 // www.bai-s-hertogenbosch.nl
D66 Den Bosch Verkiezingspagina // www.shertogenbosch.d66.nl