Kwetsbare bewoners wijk Eerste Haren: de maat is vol.

Thea-Lamers-Den-Bosch-woning-ZAYAZ-portret-fotografie-Nikki-SegersDEN BOSCH – Mijn eerste ontmoeting met Thea Lamers vond plaats in de StadsBIEB ’s-Hertogenbosch, tijdens de eerste editie van BroedOntmoet : Politici. Goed bedacht van de stichting Vrienden van Broed om op deze ondernemende manier van Den Bosch de meest sociale stad van Nederland te maken. Vlak voor de gemeente verkiezingen spraken verschillende kandidaat-raadsleden van politieke partijen, die de stad straks vertegenwoordigen in de raad, met elkaar en het publiek over de meest voorkomende sociale problemen, zoals: vrije woonkeuze, eenzaamheid en armoede. Deze laatste twee vaak in combinatie met elkaar.

Thea kwam al snel aan het woord en bleek voor de meeste aanwezigen geen onbekende te zijn. Al bijna 2 jaar is zij in gevecht met Zayaz. Zayaz en de afdeling WMO bij de gemeente benaderde ze meerdere malen over haar woning voor een douche stoel, invalide toilet, schuine drempels en verbreding van de schuurdeur voor haar scootmobiel. De WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) zorgt ervoor dat er vanuit de overheid hulp aangeboden wordt aan ouderen en mensen met een beperking. Op deze manier kunnen zij behoevende burgers zo goed mogelijk in staat te stellen om deel te nemen aan de samenleving
Zayaz, die zich profileert als een wooncorporatie met goede woningen in vitale aantrekkelijke wijken zodat zij gezamenlijk kunnen bijdragen aan de samenleving, blijkt in dit geval niet de makkelijkste te zijn in communiceren met haar burgers.
Na 1,5 jaar geleefd te hebben in een voor haar onmogelijk woonsituatie kreeg Thea eindelijk via de gemeente(WMO) de aangepaste voorzieningen in huis. Helaas bleef Zayaz nog steeds in gebreken.

Zayaz wooncorporatie gemeente Den Bosch Eerste Haren huizen.

Het grootste probleem blijft bestaan.

Rechtszaak Zayaz wooncorporatie gemeente Den Bosch woning Thea Lamers

Thea Lamers Den Bosch portret foto Nikki Segers tekst“Lust je een lekker warm bakske koffie?” vraagt Thea mij zodra ik haar inmiddels aangepaste seniorenwoning betreed. Binnen is de temperatuur 18 graden, het heeft weinig zin om te stoken omdat de ramen open moeten blijven voor de ventilatie.
Thea heeft veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een chronische longaandoening en reuma, maar met haar op dit moment nog goed functionerende hand probeert zij twee tot de rand gevulde kopjes koffie van de keuken naar de woonkamer te brengen. Direct daarna begint zij haar verhaal.

 

Goed dat je zo vroeg kon komen. In de middag moet ik slapen om de rest van de dag door te overleven. ACOS (Astma en Copd overlappend syndroom) plus de pijn van de reuma en slijtage van mijn gewrichten maakt mij snel moe. Niet dat de overheid of andere instanties daar rekening mee houden; ondanks dat ik hun hiervan op de hoogte heb gesteld willen ze alleen maar in de middag met me afspreken. Uit eigen initiatief neem ik contact met hen op, alsnog bestempelen zij mij hierdoor als een zeur die niet wil meewerken. Al vanaf het begin dat ik plaats nam in de wijk de Eerste Haren te ‘s-Hertogenbosch heb ik last van een te vochtige woning en schimmel, met zware gezondheidsproblemen als gevolg. Zelfs mijn longspecialist heeft hier een brief aan Zayaz over uitgeschreven.

Rechtszaak Zayaz wooncorporatie gemeente Den Bosch woning Thea Lamers Rechtszaak Zayaz wooncorporatie gemeente Den Bosch woning Thea Lamers

Thea Lamers Den Bosch huis foto wonen in Den Bosch
Thea in haar keuken – Eerste Haren

Thea, die erg op zichzelf is, stapte over haar grenzen en zette het machteloze gevoel om in kracht om te vechten en begon een rechtszaak.(zie: artikel Brabants Dagblad) Zo ging ze eerst zelf op onderzoek uit bij de buurtbewoners die ook allemaal een woning huren via Zayaz, om er achter te komen of zij ook vergelijkbare problemen hebben. Al snel werd duidelijk dat mensen die er al jaren wonen hebben geklaagd over de vochtigheid en schimmelgroei. Zodoende kon zij ook voor haar bejaarde buurvrouw een afspraak inplannen met Zayaz, zodat het woongenot onderzocht kon worden. Tot heden zijn er te weinig resultaten geboekt om de woningen leefbaar te noemen, laat staan dat er op deze manier nog genoten kan worden van veilige woningen met alle benodigde voorzieningen waarvoor zij betalen. Niet iedereen heeft het in zich om zo voor zichzelf op te komen zoals Thea. Veel bewoners van de Eerste Haren zijn alleenstaand en/of kwetsbaar door hun leeftijd, slechte gezondheid of gebrek aan kennis van de Nederlandse taal. Daarom controleerde Thea bij de gemeente of zij vergunning nodig had om handtekeningen te mogen verzamelen. Daarna vertrok zij bepakt met een medisch s.o.s pakket op haar met statements volgeplakte scootmobiel naar het stadskantoor. Dit protest dat aanvallend overkomt, was voor Thea nog de enige manier om überhaupt tot een gesprek te komen.

Rechtszaak Zayaz wooncorporatie gemeente Den Bosch woning Thea Lamers

I am a fighter, not a lover!

Stichting vrienden van Broed, Ruw, Broed Ontmoet Den Bosch.

Het schiet vaak in het verkeerde keelgat bij wethouders als ik opkom voor mijn rechten. De machteloosheid maakt mij zo boos waardoor ik niet bekend sta als een lieverdje. Als ik niks onderneem, gebeurt er ook niks. Zo blijft Zayaz het probleem bij mij neerleggen. Met hun advies dat ik goed moet ventileren en de thermostaat op 21 graden moet houden is het probleem niet opgelost. Sterker nog: de temperatuur is veel te benauwd voor mij en warmte die dan wegvliegt zorgt voor extra stookkosten die ik van mijn uitkering niet kan betalen.
De bijdrage die ik aangeboden kreeg (eerst €1200 daarna €1650) voor een nieuwe vloer is enkel een zoethoudertje en niet voldoende om mijn huis van een nieuwe vloer te voorzien. Ik mocht geen zeil leggen maar moest zelf laminaat leggen. Was ik maar zo fit dat ik dat allemaal zelf kon doen! Hierdoor voel ik me alleen maar meer voor de gek gehouden. Door het vocht in huis zitten er ook duidelijke bobbels onder het vinyl. Nu moet mijn door vocht kromgetrokken voordeur nog worden voorzien van dubbelglas (wat technisch niet eens mogelijk is), de waterkering gereguleerd worden en de betonnen strips aan de voorgevel vervangen worden.
Het lijkt er soms op dat je als invalide zijnde automatisch een sticker op je voorhoofd hebt met de tekst: ik ben dom, neem mij niet serieus. Om dit te compenseren zorg ik er altijd voor dat ik extra alert ben als ze van Trition langskomen, het onafhankelijke onderzoekbureau die Zayaz al 2 rapporten heeft laten uitschrijven. Toen ik ziek op bed lag ben ik door Zayaz gebeld voor deze reparaties. Ze zouden op een later moment nog eens contact met me opnemen, maar tot heden heb ik niks meer van hen vernomen.

 

Tijdens de verhuizing naar deze woning kwamen de mensen van onderzoeksbureau Trition (ingeschakeld door Zayaz) er achter dat er constructie fouten zitten in de bouw. Ook de ventilatieroosters in de kruipruimte onder de vloer zaten dicht door pur kit. Uit het eerste rapport van Trition bleek dat de woning opnieuw geïsoleerd moest worden. Toen dit eindelijk was gebeurt bleef ik achter in de puin. De puin zat letterlijk overal en zorgde voor nog meer schadelijke stoffen om in te ademen. Vanuit het bouwbedrijf dat Zayaz had ingehuurd voor de werkzaamheden aan mijn huis kwam een hoofduitvoerder kijken naar de schade die was ontstaan. Hij vond het wel meevallen, maar zou de volgende dag met een oplossing komen. Er gebeurde niets waardoor ik zo furieus was dat ik via mijn verzekering zelf schoonmakers inschakelde. Zij zijn wel 5 uur bezig geweest. Hoe had ik dit alleen moeten doen als ik al thuiszorg nodig heb om de normale huishoudelijke taken te kunnen verrichten? Keer op keer word ik teleurgesteld.

Thea geeft niet op.

 

De rechtszaak zal op 29 Juni plaatsvinden. Geen discussie meer, maar een concrete oplossing met plan van aanpak en een schadevergoeding zijn mijn eisen. Door deze aanhoudende nare omstandigheden heb ik veel stress die meer gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarnaast heb ik ook nogal wat kosten gemaakt, kosten die voor mij betekenen dat ik onder andere minder te eten heb. Mondjesmaat wordt er iets gedaan aan bijvoorbeeld de schimmel in huis, maar voor mijn gevoel alleen maar omdat er nu een rechtszaak komt. Doordat Zayaz uit coulantie mij geld heeft aangeboden voor de vloer gaven ze juist toe aan hun fouten. Ondertussen blijven zij in gebreken als het gaat om de woning leefbaar te maken en komen zij hun afspraken niet na.

Hopelijk gaat mijn gezondheid niet nog harder achteruit door de woning waarin ik leef en kan ik nog genieten van het leven zolang het duurt. Ik kan me namelijk wel leukere dingen bedenken om me mee bezig te houden dan al vechtend vernederd te worden. Uiteraard hou ik er rekening mee dat ik de rechtszaak verlies, maar dan ga ik door. Desnoods betrek ik officiële Mensenrechten erbij.

Het lijkt niet meer dan logisch dat Trition monsters moet afnemen van de schimmel in de huizen van de Eerste Haren. Uit onderzoek zal blijken welke gezondheidsgevolgen de schimmel echt heeft (gehad) en hoe het nu en in de toekomst bestreden kan worden. Mocht de wijk de Eerste Haren (dat op een voormalig moerasgebied is gebouwd) onbewoonbaar blijken te zijn of zelfs worden platgegooid, dan hoop ik voor al deze kwetsbare bewoners dat zij snel geschikte alternatieve woningen aangeboden krijgen. Want tijd en gezondheid is de mens zijn meest kostbare bezit.

Nikki Segers journalist fotograaf tekstschrijver Den Bosch
Thea Lamers ‘s-Hertogenbosch woning Zayaz Brabantsdagblad foto huis Nikki Segers
✚ Zie ook :

Artikel Brabants Dagblad Januari 2018 // www.bd.nl/s-hertogenbosch
BroedOntmoet: Aanpakkers 23 April 2018 // www.facebook.com/events/aanpakkers
Broed Ontmoet Den Bosch Ruw Bibliotheek centrum gemeente ‘s-Hertogenbosch Thea Lamers.
Broed Ontmoet politici Den Bosch RUW StadsBIED 's-hertogenbosch debat sociale stad Broed Ontmoet politici Den Bosch RUW StadsBIED 's-hertogenbosch

Broed Ontmoet Den Bosch Ruw Bibliotheek centrum gemeente ‘s-Hertogenbosch Thea Lamers.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *