Stand up for women

Mode fotograaf Stand up for women metoo objectificatie Nikki Segers
© N.SEGERS FOTOGRAFIE

DEN BOSCH – Terwijl een man in korte broek op de fiets nergens last van lijkt te hebben, wordt een vrouw in een luchtig jurkje gebombardeerd met vunzige opmerkingen. Het is een man niet kwalijk te nemen dat hij bepaalde dingen geassocieerd met seks en gewilligheid. Het is hem wél kwalijk te nemen wanneer hij deze gedachten op grove wijze tot uiting brengt. Net zoals het favoriete voetbalteam van mannen, kunnen en willen vrouwen ook niet aan de verwachtingen voldoen als er naar hen geschreeuwd wordt. Dit resulteert zich in afwijzend en nors gedrag bij vrouwen, waarna mannen weer beledigend reageren. Vaak gaan vrouwen hierdoor onterecht denken dat het hun eigen schuld is.

In 2017 maakte ik samen met mode stylist Laura van de Wiel een reeks foto’s om het onderwerp ”objectificatie” ter sprake te brengen. Hierover hebben we met verschillende mensen om ons heen gesproken. Ondanks dat heden ten dagen #METOO flink is uitgemolken, blijft het belangrijk dat het gesprek zich verder ontwikkeld tussen mannen en vrouwen. >> Bekijk de foto’s hier <<
#METOO Stand up for women. Vrouwvriendelijke fotograaf.


Je vraagt er zelf om!


#METOO Stand up for women. Vrouwvriendelijke fotograaf.
Dagelijks ontvangen vrouwen ongevraagde opmerkingen over hun uiterlijk, kleding, handelingen en gedrag. Zij worden geobjectificeerd. Hoewel het soms lijkt of zij er om vragen, wenst iedere vrouw de vrijheid zoals mannen die lijken te hebben; zichzelf kleden en uiten zoals zijzelf zouden willen. Ongeacht of dit ongepaste gedachtes aanwakkert wordt bij anderen. Zolang de gedachtes alleen worden uitgesproken wanneer dezen van waarden kunnen zijn voor de persoon in kwestie.

 

Mode fotograaf Stand up for women metoo objectificatie mond lippenJe moet wel vrolijk kijken, schatje! 
Lekkere kont hoor!
Zo mag je wel tegen mij aan komen dansen!”
Lekker ijsje? Ik weet nog wel iets waar je aan mag likken!
Hey! Milf!

Het hard roepen van deze opmerkingen gaat vaak gepaard met schunnig gelach of in combinatie met handtastelijkheid. Vaak onverstaanbaar. Hoe dan ook niet respectvol maar beledigend. Aan de buitenkant kan je niet altijd zien hoe zo’n opmerking aankomt. Er wordt zelfs niks positief mee bereikt. Vrouwen zeggen niet ineens: “Dankjewel dat je mij ziet als een object, gemaakt voor jouw plezier. Uiteraard ga ik direct met je mee naar huis waar je alles met me kan doen waar je maar zin in hebt.”

Daarom reageren vrouwen meestal op de volgende manier:

  1. Ze negeren de opmerkingen, het geschreeuw of gefluit.
  2. Ze kijken afwijzend of gaan de andere kant op.
  3. Ze vertellen vriendelijk dat we er niet van gediend zijn.
  4. Ze kaatsten grove opmerkingen terug als afweermechanisme.
  5. Ze schieten in de verdediging of worden emotioneel.

Wat vrouwen te horen krijgen wanneer zij niet de gewenste reactie geven:
“Stomme hoer! / Hey! Niet zomaar weglopen! / Doe niet zo arrogant! / Bitch! / Hey! Ik zeg iets tegen jou! / Je vraagt er zelf om!”
Vrouwvriendelijke fotograaf – fotografie vrouw


GEEN REACTIE IS OOK EEN REACTIE.


Vrouwvriendelijke fotograaf – fotografie vrouwen
Allerlei gedachtes gaan door het hoofd van de aangesproken vrouw. Welke reactie kan zij geven zonder het risico te lopen op een discussie met ongelijk gestemden. Kan zij voor zichzelf opkomen zonder gevaar voor eigen veiligheid? 

Wat vrouwen het liefst zouden willen zeggen:

Vrouwvriendelijke fotograaf – fotografie vrouw“Mijn billen zijn er niet voor jou om in geknepen te worden.”
“Mijn lippen zijn er niet voor jou om te kussen.”
“Ik besta niet voor jouw entertainment.”
“Ik ben niet jouw schatje.”
“Als ik niet vriendelijk kijk, betekend dat niet dat ik onvriendelijk ben.”
“Als ik niet reageer, maakt het mij nog geen arrogante bitch.”
“Ik kleed me niet speciaal voor jou zo, maar omdat ik het zelf mooi vind.”
“Ik kijk je niet aan als je tegen me schreeuwt, want ik ga slecht gedrag niet belonen.”
“Ik heb niet gevraagd om een opmerking.”
Juist dit laatste zorgt op zijn zachtst gezegd voor miscommunicaties.
Welgemeende complimenten zijn namelijk nooit verkeerd. Het verschil is dat de reactie hierop wel gerespecteerd moet worden.
Vrouwvriendelijke fotograaf Brabant


GELIJKHEID VAN DE GESLACHTEN.


Vrouwvriendelijke fotograaf Den Bosch fotografie studio
Iedereen wil in zijn of haar waarden gelaten worden. Tijdens netwerk-borrels zijn vrouwen er om te netwerken. In de sportschool zijn vrouwen er om te sporten. Wanneer vrouwen uitgaan zijn zij er om het weekend te vieren of te dansen.

Het zou zelfs mooi zijn als de medemens een beter gevoel krijgt over zichzelf door een compliment of korte conversatie. Niemand weet namelijk wat er echt schuil gaat achter een uiterlijke vertoning en hoe iemand van binnen vecht met bepaalde opmerkingen van anderen. Erkenning voor vrouwen en bewustwording voor mannen.

Vrouwlijke journalist en tekstschrijver vrouw


TIPS VOOR MANNEN


Vrouwlijke journalist en tekstschrijver vrouw
Tijdens het ter sprake brengen van het onderwerp “objectificatie” in gemengde gezelschappen bleek al snel dat iedereen dergelijke situaties dagelijks meemaakt. In bijna elke vriendengroep is er wel een man is die te ver gaat, vooral wanneer er alcohol in het spel is. Op een vriendschappelijke manier kan deze man gerust aangesproken worden op zijn vrouwonvriendelijk gedrag. Vooral als het kritiek een positief beeld geeft op hoe een vrouw te benaderen is. Het zou zo maar kunnen dat deze vriend dan meer succes boekt bij het andere geslacht.

De dame in kwestie reageert wellicht positief op dingen die zij wél wil horen. Als er op een vriendelijke manier tegen haar gesproken wordt, krijgt zij de kans om ervoor te kiezen een gesprek aan te gaan. Mocht dit niet het geval zijn, kan zij gemakkelijk reageren met een beleefd “dankjewel” en het vervolgens hierbij laten, toch? 


Mode fotograaf studio Den Bosch metoo objectificatie vrouwen
2017 © NIKKI SEGERS FOTOGRAFIE ✚ CONCEPT I.S.M LAURA VAN DE WIEL

Mode-fotograaf-studio-Den-Bosch-metoo-objectificatie-Nikki-Seger

Nikki Segers journalist fotograaf tekstschrijver Den Bosch
Vrouwen ‘s-Hertogenbosch Mode fotografie concept mode styling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *