A voor Alleenstaand

4

Kort verhaal NR

3

Leestijd in minuten

1199

Aantal keer gelezen

Door haar hippe fiets met kinderzitje dat beplakt is met vrolijke stickers, kan iedereen al van een afstand zien dat een toegewijde moeder nadert. Zo elegant als een gazelle met lang wapperend haar dat schittert in de prille ochtendzon, stapt ze af en parkeert haar fiets op het schoolplein. Terwijl ze haar bijna te grote zoon met enige moeite van haar fiets af tilt, geeft ze hem een kus recht tussen zijn ogen en ruikt ze nog even stiekem aan zijn haar. “Yes! We zijn weer op tijd gekomen! Goed gedaan mama!” zegt hij trots en rent vervolgens naar zijn vriendjes op het klimtoestel. Zijn moeder verschijnt liever niet te vroeg op het schoolplein, want dan riskeert zij dat haar tere zieltje blootgesteld wordt aan de vuile blikken van andere moeders.

Jong, slank en alleenstaand maakt haar niet populair. Met de angst om hun mannen aan haar te verliezen maken de moeders het haar niet makkelijk om aan te sluiten bij een gesprek over drinkbekers en voetbalschoenen. De vaders daarentegen lijken onderling via een geheime groeps-app een weddenschap te hebben afgesloten wie het meeste aandacht van haar kan krijgen, waarbij onschuldige aanrakingen extra punten opleveren. De Loeders, luie moeders die ’s-ochtends komen opdagen in iets te strakke sportkleding maar om 08.45u al thuis op de bank ploffen met een pak koekjes, bestuderen haar van top tot teen en maken onbewust hun rug recht terwijl ze vol afkeer wegkijken. De Woeders, werkende moeders op zwarte hakjes en diepe rimpels op hun voorhoofd wenken hun kinderen met kleine strenge knikjes bij haar vrolijke fiets vandaan. De Hoeders, huismoeders in niet op elkaar afgestemde gezellige printjes, negeren haar aanwezigheid door met groot volume over haar heen te walsen, in stemgebruik en lichaamsbouw. De au pairs hebben instructies gekregen om uit haar buurt te blijven en keren haar de rug toe wanneer ze naast hen gaat zitten op de rand van de zandbak. Zelfs in de speeltuin vormen dezelfde zelf verwaarloosende moeders kliekjes die proberen te voorkomen dat haar zoon met die van hun afspreekt. Na regelmatige publieke vernedering zoals de ergernissen aan haar schoonheid en haar stille waardigheid, betrapt ze zichzelf erop dat ze onzeker naar beneden kijkt om te controleren of haar kleding misschien minder huid bedekt dan de andere moeders, maar dat is nooit het geval geweest.

Haar zoon is met zijn aanstekelijke glimlach het stralende middelpunt van elk gezelschap. Alle kinderen zijn gek op hem en verwelkomen hem met een persoonlijke begroeting en knuffel. Als zij naar hem kijkt dan weet ze dat ze zich geen zorgen hoeft te maken dat de sociale druk die er op haar staat negatieve invloed heeft op haar zoon. Kinderen kiezen elkaar niet uit op uiterlijk vertoon, afkomst of gezinssamenstelling. Ze maakt zich daarom geen zorgen dat nieuwe play-dates snel zullen volgen…
Op een dag is ze er klaar mee om zichzelf onterecht schuldig te voelen tegenover de huwelijken van anderen die op de klippen lopen. Als alle ouders toch al hun eigen verzonnen roddels geloven dan heeft ze niks meer te verliezen. Het is tijd voor het maken van een statement…

Kort-verhaal-nikki-segers-the-scarlet-letterTijdens de ouderavond verschijnt de vrijgevochten single vrouw vroeger dan voor haar gebruikelijk is in een zoals altijd hippe outfit. Met haar strakke leren rok en helrode lippen schreeuwt haar uiterlijk om aandacht, maar haar gezicht staat vriendelijk en open. Kort kijkt ze iedereen bij binnenkomst aan, zodat ze zeker weet dat ze gezien wordt. Een klein groepje vrouwen schiet in de lach en er wordt naar haar gewezen. Goed, haar snode plannetje wordt begrepen. De vorige avond had ze namelijk een wit t-shirt voorzien van een scharlakenrode hoofdletter A, met op de achterkant de tekst: “Adultery occurs in the head long before it occurs in bed. NOT MY SIN.”
Een van de vrouwen maakt zich los van het groepje en stapt op haar af. Met fel blauwe ogen en haren als ebbenhout, doet haar schoonheid niet onder aan die van Sneeuwwitje. Met een klein grimmig lachje vraagt zij naar haar lippenstift. De eenzame moeder rijkt de helrode stik aan waarmee zij een grote A op haar eigen t-shirt kleurt. Tot haar grote verbazing volgen ook de dames van de rest van het groepje, waarna een gesprek van erkenning volgt. Afkeurende blikken omsingelen het groepje alleenstaande moeders die nietsvermoedend hun eerste bijeenkomst inclusief kinderen al staan te plannen…

Kort verhaal alleenstaande moeder Nikki Segers

A for Adultery
“Adultery occurs in the head
long before it occurs in bed.”
– Chuck Swindoll

Idee na het boek van Nathaniel Hawthorne,
gepubliceerd in 1850: the Scarlet Letter.
Freelance tekst schrijver Nikki Segers Den Bosch schrijft

Nikki Segers journalist fotograaf tekstschrijver Den Bosch
Kort verhalen verteller Nederland verhalen bundel.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *