In memoriam

7

Kort verhaal NR

4

Leestijd in minuten

10082

Aantal keer gelezen


Rouwkaart-schrijven-nabestaanden-rouw-tekst-schrijverSplash! Met blote voetjes springt het vijf jarige jongetje in een plas met modder. Zijn moeder is gestopt met het roepen van corrigerende kreten. Hij moest van haar echt zijn regenlaarsjes aan als hij zo graag buiten had willen spelen. Al nee schuddend met een schuin lachje bekijkt ze hem vanuit het open keukenraam. De rij met bomen in de autovrije straat heeft een prachtig kleurverloop van groen naar geel. De regenbuien duren langer naarmate de dagen korter worden. Als de voetjes van haar zoon blauw worden van de kou, dan komt hij vanzelf weer naar binnen om te melden dat al zijn teentjes zijn afgebroken. In tussentijd verzameld zij haar schrijfwaar en neemt ze met een gloeiend kopje muntthee plaats aan het raam waar de druppels van de vorige bui nog langs haar reflectie naar beneden sijpelen.

Wanneer de meesten comfort zoeken onder een dekentje op de bank, kijkend naar de nieuwste aflevering van hun favoriete soapserie, haalt de jonge vrouw op haar eigen manier bevrediging uit de het verdriet van anderen. Ze schrijft in het geheim teksten voor op rouwkaarten. In gedrukte of gesproken vorm haalt zij op enige melancholische wijze de gedenkwaardige aspecten van de overledene aan. Onder het pseudoniem “De nabestaande-verteller” helpt zij de nabestaanden met een van de lastigste zaken wanneer een geliefde komt te overlijden. Een vreselijk woord vindt zij dat “nabestaanden”. Degene, meestal bloedverwanten, die verder moeten met hun bestaan zónder hun geliefde. Alle mooie levensgebeurtenissen die niet langer gedeeld kunnen worden met de persoon die het allemaal betekenis gaf. Bah! Berichten achterlaten op het Facebook profiel van een overledene is ook zó morbide. “Ha lieverd, vandaag eet ik weer alleen. Heb jij het daarboven wel gezellig? Lees je dit wel? Waarom negeer je me? Ik mis je zo vreselijk!” Te triest voor woorden. Arme nabestaanden…
De vrouw vraagt zich af waarom er geen woord bestaat voor het nabestaan vanaf het moment dat iemand je leven heeft verlaten om hét elders voort te zetten? Een titel voor degene die opzettelijk achtergelaten worden. Een benaming voor degene wiens levens door omstandigheden nooit meer zullen kruisen. In gedachten blijf je jezelf toch afvragen hoe diegene over bepaalde levensgebeurtenissen zou denken. Wat zou het die persoon doen als er nooit meer een morgen zou zijn? Kan niemand daar een verhaal over schrijven en er een woord voor uitvinden zodat ook de achterblijvers verder kunnen met hun leven?

Met haar eigen diepgewortelde weemoedige gemoedstoestand beschrijft ze de verdrietige kijk op het leven van anderen dat ooit was. Met het voor velen onvervulde verlangens. Ineens zijn zij “Game-Over” omdat ze niet hadden opgelet, omdat zij het leven aannamen als een spelletje dat elke keer opnieuw beter uitgevoerd kon worden. Hopelijk krijgen de achterblijvers een beter einde aan hun verhaal. Als ze goed zijn achtergelaten, met misschien een slechte herinnering, kan dit als een vervolg verhaal zijn voor de volgende…

Op haar website www.nabestaanden-verhalen.nl vinden zij een aantal voorbeelden die ze heeft geplaatst ter verduidelijking van haar diensten. Met een paar korte zinnen beschrijft ze de laatste periode uit het leven van de overledene die ze nog extra gevoel meegeeft doormiddel van een klein toepasselijk en persoonlijk gedichtje. Ze maakt het haar klanten zo makkelijk als het maar zijn kan door middel van een PDF bestand die gratis te downloaden is. Hiermee kunnen zij een aantal standaard vragen invullen, zoals: Noem 3 hoogtepunten uit het leven van deze persoon en hoe is diegene aan zijn of haar einde gekomen? Door deze informatie kan zij snel aan de slag. De geschreven woorden voor de rouwkaart worden ook vaak herhaald tijdens de uitvaart en tekst op de eventuele grafsteen.

Het idee dat haar woorden onder zoveel verschillende mensen zó bekend zijn, maar niemand beseft dat het allemaal van dezelfde persoon afkomt, voelt voor haar alsof ze zichzelf afzondert van de personen waarmee ze zichzelf juist betrokken voelt. Zelfs haar zoon, die met haar samen al veel begrafenissen heeft meegemaakt, heeft geen idee wat ze met zo’n zwartgallig gezicht aan het schrijven is. Vooral op van die regenachtige zondagen vraagt hij haar dan ook zeer geïnteresseerd of ze een van haar “verhaaltjes” wil voorlezen. Met haar melancholische teksten wil ze de kijk op het leven van het kleine mannetje niet beïnvloeden, dus leest ze altijd een van haar korte verhalen voor uit een totaal andere categorie.
Haar geheime beroep als rouwkaarten schrijfster is enorm bevredigend, maar heeft ook een keerzijde: eenzaamheid. Door de privacy rechten van haar klanten mag en kan ze niks delen. Mocht er een speciaal geval, een mooi verhaal, zich voordoen dan moet ze dit voor zichzelf houden. Het is helemaal lastig wanneer een persoonlijke bekende gebruik maakt van haar anonieme diensten. Maar wat ze zich nog het meest afvraagt; wie schrijft voor mijn rouwkaart? Wie schrijft de tekst over mijn hoogte en diepte punten in het leven? Met die reden heeft ze een kleine kist begraven in het gemeenteplantsoen vlak voor haar huis. Vanuit het keukenraam kan ze de grote met herfstkleur versierde boom zien waaronder het kistje begraven ligt. Wanneer zij langer dan 72 uur niet op een van haar apparaten inlogt, krijgt het kleine kistje een seintje zodat het openspringt en een alarm doet afslaan. Gevuld met geplastificeerd papierwerk van foto’s en wensen voor iedereen die hierna blijft bestaan is ook zij verzekerd van een passend afscheidt, in haar eigen woorden…

Rouwkaart-schrijven-nabestaanden-rouw-tekst-schrijver
Ter nagedachtenis aan de vele mooie verloren zielen die ik heb mogen kennen in mijn leven.

Rouwkaart tekst schrijver in Memoriam rouw gericht
Rouwkaart tekst schrijver in Memoriam rouw gericht

Nikki Segers journalist fotograaf tekstschrijver Den Bosch
Rouwkaart tekst schrijver in Memoriam rouw gericht

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *